Κυριακή, 20 Νοεμβρίου 2011

Εορτασμός Παγκόσμιας Ημέρας για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που αποτελεί το πλέον αποδεκτό κείμενο για τα ανθρώπινα δικαιώματα παγκοσμίως, υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις  20 Νοεμβρίου  του 1989. Έχει επικυρωθεί από 191 κράτη, εκτός των ΗΠΑ και της Σομαλίας. Τα 54 άρθρα της σύμβασης καλύπτουν τα δικαιώματα των παιδιών που χωρίζονται σε 4 τομείς: Δικαιώματα Επιβίωσης, Ανάπτυξης, Προστασίας και Δικαιώματα Συμμετοχής.

Η επέτειος αυτή έχει καθιερωθεί και γιορτάζεται κάθε χρόνο ως Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Παρά τα διεθνή κείμενα προστασίας των παιδιών εκατομμύρια παιδιά εξακολουθούν να υποφέρουν από τη φτώχεια και να στερούνται της στοιχειώδους σχολικής εκπαίδευσης, εκατοντάδες χιλιάδες υφίστανται τις τραγικές συνέπειες συρράξεων και οικονομικού χάους, δεκάδες χιλιάδες ακρωτηριάζονται στους πολέμους και πολλά ακόμη ορφανεύουν ή πεθαίνουν από ασθένειες. Τα στοιχεία και οι αριθμοί είναι καταπέλτης στον εφησυχασμό της συνείδησης.

Στην Ελλάδα έχει ιδρυθεί δίκτυο για τα δικαιώματα του παιδιού. Περισσότερες πληροφορίες στον ιστότοπο: http://ddp.org.gr/. Επίσης το Αρχείο της ΕΡΤ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού ψηφιοποίησε και παρουσιάζει μέσω της ιστοσελίδας :www.ert-archives.gr  το επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΓΗ SOS» του Γιάννη Παρασκευόπουλου, με τίτλο  «ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ», παραγωγής 1995. Το επεισόδιο αναφέρεται στα φτωχά παιδιά του αναπτυσσόμενου κόσμου και καταγράφει τα βασικά προβλήματα από τα οποία υποφέρουν, όπως η πείνα, οι επιδημικές ασθένειες, η απουσία περίθαλψης, οι στερήσεις, η έλλειψη πόσιμου νερού.


Ενδεικτικές εικαστικές δραστηριότητες

  • Τα παιδιά σχηματίζουν τις παλάμες τους πάνω σε Α4 χαρτί. Στη συνέχεια τις κόβουν και τις ενώνουν σαν να  κρατιούνται.
  • Με δαχτυλομπογιές  τα παιδιά ζωγραφίζουν την επιφάνεια της παλάμης τους, ύστερα τις ενώσουν τις παλάμες τους και τέλος σε λευκό Α4 χαρτί, αποτυπώσουν τη δίχρωμη παλάμη τους.
  • Σε χαρτί του μέτρου, κάθε παιδί ζωγραφίζει ανθρωπάκια, που κρατιούνται από το χέρι  και γράφουν “Παγκόσμια ημέρα Δικαιωμάτων των Παιδιών”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.